Turista, Sostenibilitat i Tecnologia. Àmbits d'investigació per a la competitivitat turística

Dra. Myriam Jansen-Verbeke

Myriam Jansen-Verbeke, professora emèrita de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) – geografia i turisme.
Anteriorment, va crear la càtedra “Gestió turística” a l'Escola de Negocis de la Universitat Erasme de Rotterdam (Països Baixos) i va exercir com a professora en el Departament d'Estudis de Polítiques de la Universitat de Nijmegen, on es va doctorar amb “Oci, esbarjo i turisme en ciutats històriques”.
Actualment, la seva activitat investigadora se centra en la gestió de recursos, patrimoni i turisme (destinacions) culturals.
Membre electa de l'Acadèmia Internacional per a l'Estudi del Turisme.
Membre del consell editorial i revisora de diversos diaris internacionals.
Autora de moltes publicacions internacionals sobre turisme.
Llibre recent: Cultural Resources for Tourism; Patterns, Processes, Policies; Nova Science publishers, NY (2008).

Podem desxifrar les claus de l'èxit d'una destinació turística?

Què podem aprendre exactament de totes les classificacions de destinacions turístiques que avui dia es publiquen en les revistes de viatges i els mitjans en general, que sovint fan referències mal definides a diversos criteris?

Per què algunes destinacions són capdavanteres en segments de mercat específics mentre que unes altres encara estan lluitant amb la seva pròpia imatge?
Les destinacions privilegiades són les que van heretar un mitjà urbà o rural amb arrels històriques, amb els recursos d'un patrimoni ric i ben conservat, situat en un paisatge i un entorn atractius i amb un orgware sòlid.
La tendència a considerar que els recursos culturals són el nucli del procés de desenvolupament turístic s'ha tornat òbvia i, de fet, està estretament vinculada als potencials propis d'una economia cultural global emergent. El primer repte per a les autoritats i els emprenedors locals consisteix a aconseguir un consens sobre els punts forts i febles dels actius culturals locals i regionals: la identificació “d’avantatges comparatius” del lloc i els seus productes. Què tenim que sigui més, millor, més bonic i més interessant en comparació amb altres destinacions del mateix mercat (el hardware)?
El repte per als promotors turístics és molt més complicat que fer una llista dels actius locals i regionals; l'avaluació que facin diferents parts interessades dels beneficis directes i indirectes dependrà de com percebin el potencial turístic, el suport real dels actors locals i, per sobre de tot, de la interacció entre les agències locals i globals. Les perspectives i expectatives econòmiques han d'estar avalades per informació basada en dades i estudis de mercat “seriosos”. Els punts més crucials són els incentius i les capacitats per desenvolupar una ‘valorització visionària’ dels recursos i les oportunitats locals. Tenint en compte els avantatges comparatius, com es poden traduir i aplicar en forma “d’estratègies competitives” (el software).
Llavors quins són els factors clau per a l'èxit d'una combinació específica de producte-lloc-mercat?
El procés de transformació de recursos culturals en actius turístics és realment complex i requereix un plantejament basat en la investigació sistemàtica per orientar i supervisar un desenvolupament integrat i sostenible de la destinació.
La paraula clau d'aquesta presentació serà cohesió entre el passat i el present, entre allò local i allò global, entre la cultura, l'entreteniment i l'economia.

 
Més informació
CV Abstract Ponents