REGISTRA'T
Models de negoci disruptius a la indústria turística
Des del 28 d'octubre fins el 25 de novembre ONLINE-
00
Days
-
00
Hours
-
00
Minutes
-
00
Seconds
Models de negoci disruptius a destinacions
Visió general
Les previsions econòmiques per a 2020 i 2021 d'organismes nacionals i internacionals (Funcas, Banc d'Espanya, OCDE…) apunten que els països i regions amb una gran dependència del sector dels viatges i el turisme, com és el cas d'Espanya, Balears i Canàries, sofriran en major mesura els efectes econòmics de la Covid-19 a conseqüència de les restriccions a la mobilitat, el temor a contagiar-se i la possibilitat de quarantena. Una visió més àmplia de l'entorn que afecta les destinacions turístiques evidència l'existència d'altres factors que també obliguen les destinacions turístiques tradicionals a innovar radicalment el seu model turístic. Entre aquests factors destaquen especialment els avanços tecnològics i la imperiosa necessitat d'apostar per la sostenibilitat.
L'objectiu general d'aquesta sessió consisteix a aportar idees, a partir del coneixement i l'experiència d'experts nacionals i internacionals, respecte a les línies estratègiques que podrien triar les destinacions turístiques vacacionals per a innovar radicalment el seu model turístic. I per a això, s'han triat dos mètodes competitius bàsics entorn dels quals dissenyar nous models de negoci turístic: la sostenibilitat i la digitalització. Aquests mètodes competitius són actualment les prioritats de molts governs i també de la Unió Europea com a mitjans essencials per a millorar la competitivitat de l'economia, en general, i del sector turístic, en particular.
De manera específica, Xavier Font, Professor de Sustainability Marketing a la Universitat de Surrey, impartirà una ponència sobre innovacions radicals per a la sostenibilitat de les destinacions turístiques. A més de comentar experiències internacionals en aquest àmbit, el Professor Xavier, referent internacional en la recerca sobre RSC i sostenibilitat en turisme, també realitzarà recomanacions específiques a partir del seu coneixement acadèmic. Les seves recomanacions se centraran en possibles innovacions radicals per a promoure destinacions sostenibles en l'àmbit de l'activitat econòmica turística (per exemple, a través de l'economia col·laborativa…), la sostenibilitat ambiental (per exemple, per a fer front als reptes del canvi climàtic…) i la millora de les condicions socials dels residents (per exemple, per a evitar fenòmens com la turismofobia…).
Per part seva, Carlos Romero, Director de Recerca, Desenvolupament i Innovació Turística de Segittur –Sociedad Mercantil Estatal para la Gestión de la Innovación y las Tecnologías Turísticas-, vinculada a la Secretaria d'Estat de Turisme del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, centrarà la seva ponència en innovacions radicals per a la digitalització de les destinacions turístiques. A més de descriure algunes experiències internacionals, Carlos suggerirà algunes prioritats per a les destinacions turístiques vacacionals interessades en impulsar un model de negoci basat en les oportunitats associades a les noves tecnologies i la digitalització. La necessitat de reduir els contactes físics per a evitar possibles contagis per la Covid-19 obliga a accelerar la digitalització de les destinacions turístiques.
Finalment, Benjamí Perdomo Barreto, Conseller Delegat dels Centres d'Art, Cultura i Turisme del Cabildo de Lanzarote, descriurà el model de negoci de Lanzarote com a destinació turística, prestant una atenció especial al seu caràcter de Reserva de la Biosfera i als centres d'art i cultura dissenyats per l'artista coniller César Manrique. En la seva presentació detallarà algunes innovacions específiques desenvolupades per Lanzarote per a promoure la seva sostenibilitat i aprofitar les oportunitats de la digitalització.